eta orain, bakoitzaren azalpen txiki bat sartuko dugu.
ALBOKA: euskal musika tresna tradizionala da, klarinete bikoitza dena. Izena arabieratik omen dator: al-bûq (البوق).
![Alboka](http://farm4.staticflickr.com/3322/3262168510_5ce7c0829e.jpg)
DANBOLINA: perkusiozko musika tresna menbranofonoa da,Euskal Herrian tradizionalki oso hedatua.Txistua laguntzeko erabili ohi da, erritmoa markatzen. Txistulariak ezkerreko eskuinaz txistua jotzen duen bitartean, eskuineko eskuaz danbolina jotzen du melodiaren erritmoa markatzeko. Atabalarekin aldea nabaria da, altuagoa eta estuagoa baita; halere adabakiak eta tentsore-sistema bera ditu.
![danbolina eta txistua](http://farm9.staticflickr.com/8162/7171385634_a36ef678fd.jpg)
DANBORRA: perkusiozko musika tresna menbranofono arrunta da. Hainbat kultur ekitalditan erabiltzen da, bai eta beste mota batzuetakoetan ere, armadaren desfileetan adibidez. Hainbatetan, gaita nafarrari laguntzen dio. Danbolinak eta atabalak bezala gorputza du, baina egurrezkoa izan ordez, danborra letoizkoa da. Neurriak danbolinaren antzekoak dira. Danborraren larruak axoren azalezkoak izaten dira eta soinu ederra ateratzeko hobe da tenkaturik edukitzea. Pordoiak lau izaten dira eta metalezkoak, gitarraren sokak erabiltzen dira. Danbor-joleak bi makilatxo erabiltzen ditu, danbolinarenak baino lodixeagoak.
![danborra](http://farm8.staticflickr.com/7077/7171384692_d61a9b42db.jpg)
TXISTUA: tradizioz Fa sostenituan afinatua, hiru zuloko txirularen Euskal Herriko aldaera da, Euskal Herriko musika tresna tradizionaletatik garrantzitsuenetarikoa.
Bere jatorria Erdi Aroko eta Pizkundeko koblakaritzan dagoen arren, bere egintzan erabilitako material desberdinez baliatzean eboluzionatu egin du. Erabilitako materialen artean hezurra, egurra, plastikoa, metala edo ABSa daude. Berrikuntzarik handiena metalezko fita gehitzea izan zen. Hezurrezkoak, kanaberazkoak eta bertako zurezkoak topatu dira, baina gaur egun egun exotikoagoekin fabrikatzen dira.
![txistua](http://farm3.staticflickr.com/2433/3643175081_accdb0f9bb.jpg)
No hay comentarios:
Publicar un comentario